Delen ?

VOOR WIE ?

Deze site is bedoeld voor iedereen die belangstelling heeft voor cultuur en erfgoed in de vorm van films of podcasts met historische onderwerpen uit de regio Rotterdam en Barendrecht. Regelmatig zullen er nieuwe filmpjes geplaatst worden. Bezoek de site dus regelmatig. en zet hem bij uw favorieten.

Creative Commons-Licentie
Op de inhoud van dit blog is een Creative Commons Naamsvermelding-NietCommercieel-GeenAfgeleideWerken 4.0 Internationaal-licentie van toepassing. Daarmee is het onbewerkt overnemen, insluiten en verspreiden , mits met bronvermelding, toegestaan. Condities voor andere toepassingen op aanvraag.

01 oktober, 2021

Podcast: Jaan Jiskoot, een Barendrechtse verzetsstrijdster vertelt

U kunt hier luisteren naar een interview van Radio Rijnmond uit 1992 met haar toen zij 88 jaar was. Al kort na het uitbreken van de 2e wereldoorlog was Jaan Jiskoot in Barendrecht op verschillende manieren actief in het ondergrondse verzet. Al op 10 september 1942 werd zij samen met haar broer door de Duitsers opgepakt op verdenking van hulp aan joodse vluchtelingen en zat zes weken gevangen. Al gauw was Jaan betrokken bij de verspreiding van Trouw maar ook van Vrij Nederland. Tegelijkertijd werd haar huis steeds meer een uitvalsbasis, wapendepot en rustpunt voor de verzetsgroep van Johannes Post waarbij zij ook zelf in actie kwam. Hier als mp4 video met beeld op de achtergrond te beluisteren en als echte podcast te beluisteren op de pagina ALLE PODCASTS en te downloaden op SoundCloud.