Delen ?

VOOR WIE ?

Deze site is bedoeld voor iedereen die belangstelling heeft voor cultuur en erfgoed in de vorm van films of podcasts met historische onderwerpen uit de regio Rotterdam en Barendrecht. Regelmatig zullen er nieuwe filmpjes geplaatst worden. Bezoek de site dus regelmatig. en zet hem bij uw favorieten.

Creative Commons-Licentie
Op de inhoud van dit blog is een Creative Commons Naamsvermelding-NietCommercieel-GeenAfgeleideWerken 4.0 Internationaal-licentie van toepassing. Daarmee is het onbewerkt overnemen, insluiten en verspreiden , mits met bronvermelding, toegestaan. Condities voor andere toepassingen op aanvraag.

10 april, 2021

1943 Nazi propaganda. Oogstfeest in Rotterdam

Tijdens de Tweede Wereldoorlog stonden de bioscoopjournaals van de filmfabrieken Polygoon en Profilti onder toezicht van de Duitse bezetter. Polygoon en Profilti moesten samenwerken met het Duitse filmverhuurkantoor Tobis. Vanaf 1 januari 1941 kreeg het bioscoopjournaal daarom de naam Tobis Nieuws. Tot in het najaar van 1944 werden onder deze naam door Polygoon en Profilti om de beurt journaals geproduceerd.
Zo ook dit wrang aandoende filmpje. Op de open plekken in Rotterdam, die voor een belangrijk deel ontstaan waren door het bombardement, werd in opdracht van het NSB gemeentebestuur voedsel verbouwd. De zogenaamde Productieslag 1943 organiseerde in het Vroesenpark een oogstfeest om te laten zien hoe goed ze het wel met de bevolking voor hebben. De arbeiders werden getrakteerd op muziek bier en viskoekjes.