Delen ?

VOOR WIE ?

Deze site is bedoeld voor iedereen die belangstelling heeft voor cultuur en erfgoed in de vorm van films of podcasts met historische onderwerpen uit de regio Rotterdam en Barendrecht. Regelmatig zullen er nieuwe filmpjes geplaatst worden. Bezoek de site dus regelmatig. en zet hem bij uw favorieten.

Creative Commons-Licentie
Op de inhoud van dit blog is een Creative Commons Naamsvermelding-NietCommercieel-GeenAfgeleideWerken 4.0 Internationaal-licentie van toepassing. Daarmee is het onbewerkt overnemen, insluiten en verspreiden , mits met bronvermelding, toegestaan. Condities voor andere toepassingen op aanvraag.

15 april, 2021

1924 Het eerste "Rotterdam van boven".

Met de komst van de camera-drones kwamen er prompt televisieprogramma`s als “Nederland van boven”. De opnamen van grote hoogte geven een mooi overzicht een bijzondere kijk op onze leefomgeving. Het gevolg was dat het nu in veel programma`s met buitenopnamen toegepast wordt.

In 1919 begon het commerciële vliegverkeer met de oprichting van de KLM en de bouw van vliegveld Waalhaven. 100 jaar geleden, in 1921 startte de KLM vandaaruit met lijndiensten, én met een Fototechnische dienst die luchtfoto`s ging maken voor burger toepassingen. Dat was iets nieuws, want daarvóór werden luchtfoto`s gemaakt door de militaire luchtvaart. Eén van de investeerders in de KLM was het Rotterdamse haven en scheepvaartbedrijf Müller & Co. Die zag in die luchtfoto`s een prachtig PR middel en liet, vermoedelijk in 1924, een fotoboekje als relatiegeschenk maken met opnamen van Rotterdam. Het moet daarmee het eerste project zijn geweest om vanuit de lucht een overzicht te maken van Rotterdam. Het leuke daarbij is dat de gekozen onderwerpen ons een mooie indruk geven van wat men toen interessant vond aan Rotterdam. De Coolsingel die net was gedempt, het nieuwe Stadhuis, het Sparta stadion, de plassen, de Maasbruggen, toen nog zonder de Hef, de oude havens en de toen nieuwe havens. Maar ook de nieuwe stadsuitbreidingen in Varkenoord, Vreewijk, Bloemhof en het Witte Dorp in Oud-Mathenesse.