Delen ?

VOOR WIE ?

Deze site is bedoeld voor iedereen die belangstelling heeft voor cultuur en erfgoed in de vorm van films of podcasts met historische onderwerpen uit de regio Rotterdam en Barendrecht. Regelmatig zullen er nieuwe filmpjes geplaatst worden. Bezoek de site dus regelmatig. en zet hem bij uw favorieten.

Creative Commons-Licentie
Op de inhoud van dit blog is een Creative Commons Naamsvermelding-NietCommercieel-GeenAfgeleideWerken 4.0 Internationaal-licentie van toepassing. Daarmee is het onbewerkt overnemen, insluiten en verspreiden , mits met bronvermelding, toegestaan. Condities voor andere toepassingen op aanvraag.

01 januari, 2021

Januari 1940, op wintersport in Rotterdam

Een helaas onbekende amateurfilmer ging in die zeer strenge winter met zijn vrouw naar het toen vrijwel onbebouwde Land van Hoboken bij het centrum van Rotterdam. Door de vorst en de sneeuw was het gebied een aantrekkelijk terrein geworden voor wintersporten. Dat was daardoor een mooie afleiding in de tijd van oorlogsdreiging en mobilisatie die onze filmer in schitterende beelden heeft vastgelegd. Dat filmpje heb ik nu opgepoetst en van geluid voorzien. Daarin heb ik zijn vrouw als verteller laten optreden. We zien de Westersingel en in het park wordt geschaatst en geijshockeyd en auto’s slepen skiërs en kinderen met sleeën. Tegen de achtergrond van Museum Boijmans van Beuningen, het toenmalige Unilevergebouw, en de moderne villa`s van Huize Sonneveld en het Chabot museum slingeren lange rijen schaatsers over een lange baan in het open veld. Zich er nog onbewust van dat, slechts vier maanden later, er op die plek wéér veel mensen zouden komen, maar dan op de vlucht voor het grote bombardement van Rotterdam.