Delen ?

VOOR WIE ?

Deze site is bedoeld voor iedereen die belangstelling heeft voor cultuur en erfgoed in de vorm van films of podcasts met historische onderwerpen uit de regio Rotterdam en Barendrecht. Regelmatig zullen er nieuwe filmpjes geplaatst worden. Bezoek de site dus regelmatig, of abonneer u gratis in de rechter kolom.

Creative Commons-Licentie
Op de inhoud van dit blog is een Creative Commons Naamsvermelding-NietCommercieel-GeenAfgeleideWerken 4.0 Internationaal-licentie van toepassing. Daarmee is het onbewerkt overnemen, insluiten en verspreiden , mits met bronvermelding, toegestaan.

15 augustus, 2022

1948 Emigranten vertrekken vanuit Rotterdam

Kort na de oorlog waren er heel wat Nederlanders die hoopten dat ze elders op de wereld een beter en veiliger bestaan konden opbouwen. Daarom vertrokken er regelmatig schepen met emigranten naar Nieuw- Zeeland, Australië en Canada. Het bioscoopjournaal van december 1948 doet verslag van zo`n vertrek. We zien daar onder andere de Rotterdamse bokser Bep van Klaveren met zijn gezin op de valreep van de “S.S. Volendam” van de Koninklijke Rotterdamsche Lloyd.

02 augustus, 2022

1948 Opbouwdag in Rotterdam

Het bioscoopjournaal van Polygoon Hollands Nieuws van week 22 uit 1948. Hierin zien we een groep autoriteiten die een reeks bouwprojecten bekijken die gestart zijn om de oorlogsschade weg te werken.
  

24 juli, 2022

Veilig Verkeer film uit 1939 deel 2

De oud-onderwijzer en filmliefhebber A.M. van der Wel, directeur van de Schoolbioscoop produceerde ook films. Een groot aantal ervan is opgenomen in Rotterdam zoals deze film voor het verkeersonderwijs. Omdat geluidsfilm was nog niet mogelijk was, maakte hij gebruik van tekstkaarten om de beelden toe te lichtten. Bij deze her-montage heb ik de vertoningsduur van de teksten verkort en ook de scenes wat ingekort zodat het filmtempo wat meer past bij de huidige kijkers. Het zal voor u een leuke kennismaking zijn  met het verkeer in een Rotterdam zonder verkeersborden, verkeerslichten of zebrapaden, maar met oom agent als regelaar en handhaver. 

11 juli, 2022

Veilig verkeer film van 1930, deel 1

In juli 1920 werd in Rotterdam de Gemeentelijke Schoolbioscoop gevestigd, eerst in het Rotterdamse Scheepvaartkundig Museum aan de Willemskade, en later aan de Goudsche straat. Bijzonder is dat de schoolbioscoop in Rotterdam niet alleen onderwijsfilms liet zien, maar de oud-onderwijzer en filmliefhebber A.M. van der Wel produceerde ze ook. Een groot aantal ervan is opgenomen in Rotterdam zoals deze film voor het verkeersonderwijs. Omdat geluidsfilm was nog niet mogelijk was, maakte hij gebruik van tekstkaarten om de beelden toe te lichtten. Bij deze her-montage heb ik de vertoningsduur van de teksten verkort en ook de scenes wat ingekort zodat het filmtempo wat meer past bij de huidige kijkers. Het zal voor u een leuke kennismaking zijn  met het verkeer in een Rotterdam zonder verkeersborden, verkeerslichten of zebrapaden, maar met oom agent als regelaar en handhaver.

01 juli, 2022

1934 VVV week in Rotterdam

Toen er nog maar weinig radio`s waren en de TV nog niet uitgevonden was, bestond er al wel een Vereniging Voor Vreemdelingen verkeer, de VVV. Die had tot doel om het opkomende toerisme te bevorderen. Om toch het publiek kennis te laten maken in 1934 een hele week met activiteiten om het publiek te verleiden tot een reisje naar al die leuke plekken buiten de stad. Het hoogtepunt was een grote folkloristische optocht met muziekkorpsen op de Coolsingel die veel publiek trok. Polygoon maakte daar filmopnamen van.

20 juni, 2022

1963 Opening instructiebad Rhoon

Toen bleek dat er geen overheidsfinanciering voor een zwembad zou komen, besloot de Vereniging Zwembad Rhoon om dan maar geheel uit eigen middelen een kleiner instructiebad de bouwen. Door een beroep op de burgerij voor giften en acties als het verkopen van loten werd er voldoende geld ingezameld. En mede dankzij de hulp van veel vrijwilligers werd het bouwkarwei geklaard en kon burgemeester Bos het zwembadje openen. De in Rhoon woonachtige Joop Stolk, lid van de Rotterdamse Smalfilm Liga, maakte daar een mooi filmverslag van, waarbij schoolhoofd meester Scholtens het commentaar insprak.
 

07 juni, 2022

Arie Dubbeldam Schilderende ondernemer

De in 1931 geboren Barendrechter Arie Dubbeldam was, samen met zijn broer, vele jaren actief in de plaatselijke middenstand met bouwmateriaal en gereedschappen. Maar tegelijk ontwikkelde hij zich tot een zeer gewaardeerde en productieve kunstschilder. Veel mensen hebben met zijn werk kennis gemaakt door zijn deelname aan de Kunstroute in Barendrecht en door het grote aantal exposities van zijn schilderijen en tekeningen.

01 juni, 2022

Voetbal historie: 1923 A.S.C. tegen R.F.C.

Het is Zondag 11 februari 1923 en dat moet de grote dag worden, want A.S.C.  heeft thuis in Leiden tegen de Rotterdamsche Voetbal Club (R.F.C.) aan één puntje genoeg om de kampioenskransen te mogen omhangen. De tribune zit afgeladen vol en langs het veld staan enkele duizenden toeschouwers. Een fotograaf is ingehuurd om de kampioenskiek te schieten en men heeft zelfs een operateur van het Luxor-theater uit Leiden laten aanrukken om filmbeelden van het kampioensduel te maken. De champagne staat al op ijs!