Een blog en filmbank met historische films en podcasts uit de regio Rotterdam, Barendrecht en Albrandswaard.
DELEN ? JA
VOOR WIE ?
Deze site is bedoeld voor iedereen die belangstelling heeft voor cultuur en erfgoed in de vorm van films of podcasts met historische onderwerpen uit de regio Rotterdam en Barendrecht en Albrandswaard. Regelmatig zullen er nieuwe filmpjes geplaatst worden. Bezoek de site dus regelmatig. en zet hem bij uw favorieten.
DELEN ? JA. Op de inhoud van dit blog is een Creative Commons Naamsvermelding-NietCommercieel-GeenAfgeleideWerken 4.0 Internationaal-licentie van toepassing. Daarmee is het onbewerkt overnemen, insluiten en verspreiden , mits met bronvermelding, toegestaan. Condities voor andere toepassingen op aanvraag.
29 Maret, 2022
3 Mei 1945 Ontvangst en verwerking van het bij Terbregge gedropte voedsel in de fabriek van Jamin
Het is 3 mei 1945 als de geallieerden nog druk bezig zijn om met hun bommenwerpers voedsel uit te werpen bij Terbregge. Een aparte afdeling van de ondergrondse Binnenlandse Strijdkrachten in Rotterdam had in het geheim een radio-reportagewagen gebouwd. Die konden ze nog niet gebruiken omdat de Duitsers die prompt in beslag zouden nemen. Maar verslaggever Koos Groeneveld wilde toch alvast aan het werk en zag kans om een serie radioreportages te maken over de ontvangst en verwerking van het gedropte voedsel. De radioreportages maakt hij in de deels beschadigde fabriek van C. Jamin aan de Hugo de Grootstraat, waar het afgeworpen voedsel, dat via de Rotte aangevoerd werd, verzameld en verwerkt werd. Deze fabriek maakte zelf elektriciteit en was daardoor een centrale gaarkeuken. Hun ketels werden gestookt met het giftige steenkoolteer een afvalproduct van de gasfabrieken. Gewapend met opnameapparatuur, die hij kon lenen van een directielid, interviewt hij de meisjes van Jamin , de kok van de keuken en de regelaars van de operatie. Hier als mp4 video met beeld op de achtergrond te beluisteren en als echte podcast te beluisteren op de pagina ALLE PODCASTS en te downloaden op SoundCloud.